Медична сестра
У навчальному закладі Черкаська спеціалізована школа №27 I-III ступенів ім. М. К. Путейка Черкаської міської ради Черкаської області організована робота медичного кабінету.
Приміщення відповідає санітарно-гігієнічним вимогам, оснащене та забезпечене необхідним обладнанням та лікарськими засобами, виробами медичного призначення.
Для роботи медичного персоналу, організації медичного обслуговування школярів у школі створені всі необхідні умови. У медичному кабінеті працює медична сестра, яка веде облік медичного обладнання, лікарських засобів та виробів медичного призначення, дотримується правил і термінів їх зберігання та використання, забезпечує їх своєчасне поповнення.
Основні напрямки діяльності медичної сестри:
Організовує:
- здійснення заходів з охорони здоров’я дітей та працівників закладу освіти, дотримання санітарних і гігієнічних вимог у закладах освіти;
- обстеження учнів перед прийомом на навчання, протягом всього навчального року та під час організації спортивно-оздоровчих заходів у канікулярний час;
- санітарно-просвітницьку роз’яснювальну роботу та участь у ній серед персоналу школи, батьків та учнів;
- здійснення нагляду за якісним харчуванням та дотриманням санітарно-гігієнічних вимог у шкільній їдальні;
- проведення просвітницької роботи з питань здорового способу життя, дотримання санітарно-гігієнічних норм особистого життя та праці;
- медичний огляд учнів за графіком, затвердженим керівником закладу освіти;
- роботу по профілактиці травматизму, обліку та аналізу випадків травм;
Здійснює:
- медичну допомогу тим, хто її потребує;
- профілактичні заходи;
- повсякденну роботу, яка забезпечує створення належних санітарно-гігієнічних умов у навчальному закладі;
- під час прийому учнів на навчання, організації спортивно-туристських заходів контроль проходження ними медичного обстеження, наявність довідок про стан здоров’я та інших документів;
- медичний контроль за проведенням фізичного виховання в школі, трудовим навчанням, організацією харчування школярів, за проведенням санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів;
- висновки про стан здоров’я (з урахуванням записів лікарів-спеціалістів), визначити медичну групу для занять фізичним вихованням і призначити лікувально-оздоровчі заходи.
КОНТРОЛЮЄ:
- якість харчування, дотримання санітарно-гігієнічних вимог у їдальні;
- своєчасне проходження медичного огляду всіма працівниками;
- наявність санітарних книжок у працівників під час прийому їх на роботу;